Изработка на сайт за Народно читалище от websitebuilderbg.eu

Ако се нуждаете от изработка на сайт за Народно читалище или друг вид сайт вземете персонална оферта от ТУК

Вече готовия сайт за Народно читалище може да видите от ТУК

История на Читалището

НЧ „Трезвеност – 1870“ гр. Сухиндол е основано през 1870 г. от белочерковския даскал Васил Неделчев, а една година по-късно негов кръстник става сподвижника на Васил Левски, Матей Преображенски – Миткалото, който му дава името „Трезвеност“.

Създадено в годините на османско владичество, неговата задача е била да „събуди и отрезви“ населението на Сухиндол и да се вдигнат на бунт за свобода.

„Трезвеност – 1870”

Читалището има историческа заслуга за запазването и развитието на българския език, за зараждането на театралното, музикалното и други изкуства, за развитието на библиотечното и музейно дело, за духовното развитие на хората от град Сухиндол.

Дейност

НЧ „Трезвеност – 1870“ гр. Сухиндол е ревностен пазител и радетел на всички български празници, традиции и обичаи. То е пламтящо огнище и неговият огън няма да изгасне, докато има родолюбиви и талантливи сухиндолци, които не жалят сили и отделят от свободното си време за да вземат активно ущастие в художествената самодейност и да прославят името на сухиндолското читалище не само в България, а и в чужбина.

Традиционни празници:

  • 21 януари – Бабинден. Ден на родилната помощ, на „бабите акушерки“, на младите майки и здравето на децата. На този празник каним млади майки, които са родили през годината, здравни работници и многодетни майки. Представяме обичая „Поливане на бабата“ .
  • 13 февруари – Традиционна зарезанска вечеринка в навечерието на празника на град Сухиндол „Трифон Зарезан“.
  • 14 февруари – „Трифон Зарезан“, който се празнува в Сухиндол от 1865г. и празник на града. Всички участници в празника са облечени в традиционна сухиндолска народна носия. Характерна за този празник е зарезанската торба, в която се слага варена кокошка, погача и дърпана баница с „гьолче“. Всеки зарезанджия носи бъклица с червено вино. Празникът започва със зарязване на лозето, продължава с традиционна трапеза в местността „Върбака“, където се играе мъжкото хоро „Как се чука чер пипер“ и завършва с зарезанско шествие.
  • 6 май – Гергьовден. Традиционен сухиндолски празник с гергьовска люлка. Представяме обичаите „Задояване на овцата“, „Посрещане на овчарите“, „Опяване на пръстени“. Фолклорна програма с участието на самодейните състави на читалището.
  • 2 август – Илинден. Традиционен летен сухиндолски празник. Представяме обичая „Поднасяне на брадата“. Фолклорна програма с участието на самодейните състави на читалището.
  • 1 ноември – Ден на народните будители и празник на НЧ „Трезвеност – 1870“.

Художествено-творческата дейност на читалището е целогодишна. Самодейните състави вземат участие на регионални, национални и международно фестивали, събори и конкурси. За това говорят многобройните отличия.

Изработка на сайт за Народно читалище от websitebuilderbg.eu

Ако се нуждаете от изработка на сайт за Народно читалище или друг вид сайт вземете персонална оферта от ТУК

Изработка на сайт за Народно читалище

Изработка на сайт за Народно читалище от websitebuilderbg.eu
5 (100%) 1 vote
WEBSITEBUILDERBG.EU

Pin It on Pinterest

Shares