Как да определите дали сте били засегнати от отрицателен SEO? (Част 2)

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Знаейки, че сте били засегнати от отрицателна SEO кампания, е от решаващо значение за борбата с нея. Сътрудникът Джо Синквиц очертава инструментите и стъпките, които можете да предприемете, за да разберете дали сте били засегнати.

Забелязвали ли сте понякога промяна в класирането  и  съмнявахте ли се, че това се дължи на нещо, което конкурент е направил?

За тази втора статия ще се съсредоточим върху процеса на диагностициране, дали сте били засегнати от техники за оптимизация на търсещи машини (SEO).

Ако имате нужда от опреснител или сте пропуснали първата статия, тук е: Какво е негативно SEO и не е.

Докато напредвате в следващите стъпки, за да опитате да диагностицирате какво се е случило, трябва да попитате честно дали свалянето, пред което сте изправени, е по-скоро резултат от собствените си действия или от някой, който действа срещу вас.

Това е важно разграничение; вашата първа реакция може да бъде, че някой  иска да ви навреди, докато всъщност може да е нещо толкова просто, колкото случайно да не индексирате индекса си, да забраните критичните пътеки в robots.txt или да имате счупен Plug-in WordPress, който изведнъж дублира всичките ви страници със странни параметри на заявката и неправилна канонизация.

В първата статия сегментирах повечето от сигналите за търсене на три : връзки, съдържание и потребителски сигнали. За да ги  анализираме правилно, ще трябва да можем да разчитаме на различни инструменти.

Какво ще ви трябва?

Браузър с достъп до Google и Bing за намиране на съдържание.

Достъп до необработените уеб дневници, за да преглеждате съдържанието и потребителските сигнали.

Google Анализ за преглед на съдържание и потребителски сигнали.

Google Search Console да преглежда съдържание, връзки и потребителски сигнали.

Bing Инструменти за уеб администратори, за да преглеждате съдържание, връзки и потребителски сигнали.

Инструмент за анализ на връзки, който да разглежда вътрешните и входящите данни за връзките.

Проследително и технически инструмент за преглед на съдържание и потребителски сигнали.

Инструмент за плагиатство за преглед на съдържанието.

Нека да проследим различните инструменти и сценарии, за да определим дали сте били засегнати от отрицателни SEO или  това е просто грешка.

Как  третират Google и Bing сайта ми?

Една от най-простите и лесни първите стъпки, които трябва да предприемете, е да проверите как Google и Bing обработват вашия сайт.

Обичам да използвам двeте  търгачки при всеки одит, защото те реагират по различен начин, което ми помага бързо да диагностицирам проблем. Какво търсим?

Site: domain.tld. Заменете „domain.tld“ с вашия действителен домейн. И двете търсачки ще върнат списък от страници от вашия домейн, в груб ред на важност.

Липсват ли страници, които очаквахте да се видят поради тяхната стойност? Погледнете изходния код и обработката на robots.txt на тези страници, за да определите дали те случайно са блокирани от неправилно конфигуриране.

Понижават ли се страниците? Ако индексната страница внезапно не е на първо място, вероятно нещо не е наред. Като проведохме тази проста проверка наскоро, забелязахме, че обработката на предпочитаните от нас URL адреси кара нашата индексна страница да се актуализира до страница, която 301 пренасочва обратно в цикъл. Google е понижил тази страница в сайта: заявка, но Bing не го направи. Проблемът беше решен само като стартира тази проста проверка и разгледа проблематичната страница.

Има ли страници, които не разпознавате? Тези страници изглеждат като нещо толкова просто като неправилно конфигурирана настройка в системата ви за управление на съдържанието (CMS), която позволява странно индексиране, или са тези страници извън темата и са спам? Първата е вероятно грешка; Последният вероятно е атака.

Извършете някои маркови заявки. Потърсете domain.ltd, домейн и други популярни или нормални фрази, свързани с вашата марка. Внезапно ли не се класирате за тях, както преди? Ако не, бяхте ли изпреварвани от подозрителни резултати?

Сурови уеб дневници

Достъпът до необработените уеб дневници е жизненоважен, но за съжаление ще бъде значително по-трудно с по-широкото приемане на Общия регламент за защита на данните (GDPR).

От жизненоважно значение е да имате достъп до интернет протоколи (IP), записани във всяка от посетените от вас страници, включително и тези, на които може да нямате проследяващ код на Google Анализ. С анализирането на дневниците си можете да:

Намерете IP адреси. Това определя дали една и съща група IP адреси са проверявали вашия сайт за слабост в конфигурацията.

Идентифицирайте скреперите. Знайте дали скреперите се опитват да махат съдържанието масово.

Идентифицирайте проблемите с отговора. Ако имате редица проблеми с отговора на сървъри, където не бихте очаквали да ги видите, ще го направите сега.

Много проблеми могат да бъдат решени, ако имате достъп и склонността да анализирате регистрационните файлове за модели. Това отнема много време, но си струва да се прави.

Google Анализ

Това би могло да бъде неговата собствена серия, тъй като има множество области, в които да се съсредоточите в рамките на всеки сложен аналитичен пакет. Нека обаче да се съсредоточим върху някои от по-очебийните парчета:

Степен на отпадане. Дали е тенденция нагоре или надолу? Как това съответства на това, което виждате в необработените си дневници. Дали Google филтрира част от подскачащия трафик? Степента на отпадане показва ли някакви извънредни стойности при сегментиране по канал (източник), по браузър или по географско местоположение?

Продължителност на сесията. Подобно на степента на отпадане, за целите на потребителския сигнал, сесиите стават ли съкратени? Особено ако е съпроводено и с увеличаване на общите сесии?

Всички канали за трафик и всички препратки към трафика. Има ли източници, които изпращат значително повече или по-малко трафик, в сравнение с периодите, в които класирането ви е по-добро? Има ли необичайни източници на трафик, които изглеждат фалшиви? И двата въпроса са за изследване, когато подозирате, че имате негативна SEO.

Конзола за търсене и целеви страници. Подобно на проверката на Google Анализ за търсене в самата Google Search Console, има ли аберации в кои страници вече се получава трафик или виждате ли голяма промяна в продължителността на скачането и сесията на страниците, на които се интересувате?

Скорост на сайта. Когато всички неща са еднакви, по-бързият сайт е по-добър сайт. Натоварва ли се времето за зареждане? Наистина ли се увеличава специално в Chrome? За конкретни страници? Има ли тези страници, които изглеждат доброкачествени, които преди това не сте разпознали?

Google Search Console

Какво трябва да търсите в Google Search Console (GSC), за да ви помогне да определите дали сте били жертва на отрицателен SEO?

Съобщения. Ако има голяма промяна,  за която Google иска да ви информира, като например ръчно действие, което се дължи на входящи или външни връзки, проблеми с обхождането или проблеми с достъпността, съобщенията във вашия ГСС са първото място, което да търсите. Ако Google смята, че сте били опростен, ще ви уведоми.

Анализ на търсенето. Ако разглеждате вашите запитвания с течение на времето, понякога може да забележите проблем. Например, ако обемите на заявки, свързани с вашите маркирани и важни фрази, се увеличиха, видяхте ли покачване на кликванията към страниците си? Ако не, това може да бъде опит за въздействие върху един потребителски сигнал. Вашите по-малко важни страници се получават от запитванията, които ви интересуват?

Връзки към сайта Ви. Очевидното нещо, което трябва да потърсите, е с голям приток на нискокачествени спам връзки. Но дали са лоши връзки? Ако аз реша избирам някои от най-лошите връзки и виждам, че блокират AhrefsBot, това ми казва, че вероятно са спам-връзки, които трябва да се махнат.

Вътрешни връзки. С кои страници бързо се свързвате, като не осъзнавахте, че  се свързвате? Това може да е навигационен проблем или може да се окаже ситуация, при която се свързвате с входяща страница с нежелана поща, вмъкната във вашата CMS.

Ръчни действия. То трябва да съществува и в съобщенията, но ако имате ръчно действие, трябва да го връщате незабавно. Няма значение какви са причините; дори и да има легитимна атака на вашия сайт, трябва да го решите веднага.

Грешки при обхождането. Прекратете спад в класирането поради злонамерени намерения, като проверите стабилността на настройката. Ако сървърът ви хвърля твърде много отговори, Google ще го обходи по-малко. Ако това се случи, има вероятност потребителите да срещнат повече проблеми с вашите уеб страници и той ще се влее в класацията като RankBrain в потребителските данни. Ако го сдвоите със сурови данни за уеб дневник, може да видите дали нестабилността на сървъра се дължи на атака.

Инструменти за уеб администратори на Bing

Как можете да определите какво се случва с вашите Bing класации? Отидете на техните инструменти за уеб администратори и проверете следното:

Дейност на сайта. Подобно на данните от Search Analytics от Google, инструментите за уеб администратори на Bing ви позволяват бързо да прецените дали сайтът Ви се показва повече или по-често в търсенето като цяло, дали се е променил обема на кликванията, дали е имало промяна в грешките при обхождане и обхождане, разбира се, индексирани страници. Можете да дадете на всеки раздел по-дълбок вид.

Входящи връзки. Точно както при Google Search Console, можете да видите как изглеждат тези връзки. Всъщност неочаквани ли са ? Могат ли те да бъдат намерени в различни инструменти за анализ на връзки?

Инструмент за анализ на връзки

Използвайки любимия си инструмент за анализ на връзки, погледнете тези точки, за да определите дали сте били засегнати от отрицателен SEO:

Органични ключови думи. Виждате ли обща тенденция в класирането? Това трябва грубо да съответства на данните от Google за анализ на търсенето, но не винаги. Вероятно вече знаете, че нещо не е наред, но гледането на едни и същи данни чрез различна визуализация може да определи дали има проблем.

Нови препратки и нови домейни и препращащи IP адреси. Ако преживявате атака, това е мястото, където най-вероятно ще го намерите, ако видите голямо увеличение на връзките, които не сте поръчали и не искате. Погледнете и двата доклада, защото като имате 2 000 страници на една и съща връзка към вас, се разглежда по различен начин от 2000 нови домейна, които се свързват с вас. В някои случаи може да намерите и голям брой домейни, свързващи се от един и същ IP адрес. Това е мързелива отрицателна SEO тактика, но това е една от най-често срещаните.

Изгубени препратки и изгубени домейни. Друг вектор на отрицателен SEO е да се премахнат връзките на конкурентите. Загубите ли връзките,  за които преди това сте работили усилено, за да сте сигурни? Може да се наложи да се свържете с тези уеб администратори, за да разберете защо. Дали страниците, свързващи се с вас, изведнъж са недостъпни и сега свързват състезател? Или изобщо да не се свързват с теб? Трябва да разберете защо.

Счупени препратки. Понякога свързващият проблем е ваш. Ако наскоро сте преместили сайт, сте направили промяна в архитектурата или дори сте актуализирали приставка, може да сте направили по невнимание страница да стане офлайн, което води до загуба на свързаност. Определянето на това е толкова просто, колкото връщането на изгубените страници или пренасочването на страниците към съответната страница, за да се улови голям процент от първоначалния капитал на връзката.

Котви. В момента не се концентрира достатъчно време, въпреки че все още съществуват наказания и филтри за прекомерна оптимизация. Промяната във връзките променя ли твоето разпределение на котва, поставяйки вашите търговски фрази в нездравословен диапазон? Дали общите фрази все още изглеждат добре, но тези, които са по-силни, изглеждат по-насочени от преди? Получавате ли много входящи фрази, с които предпочитате да не се свързвате?

Изходящи свързани домейни и изходящи невалидни връзки. Здравословно е да проверявате дали сега се възприемате като свързвани с области, в които не сте искали да се свързвате и да проверявате, за да сте сигурни, че онези, към които искате да се свързвате, все още се решават като валидни URL адреси. Трябва да се прегледат инжекциите в CMS, индексираните коментари и други типове области, генерирани от потребители (UGC).

Плаващи и технически средства

Подобно на раздела за анализ на връзките, ако имате любим инструмент за обхождане и технически SEO, използвайте този подход, за да определите дали сте били засегнати от отрицателен SEO.

Скорост на сайта. Как се сравнява скоростта на обхождането на сайта с това, което се намира в Google Анализ, или как се провеждат индивидуално тестове за скорост на сайта в Google? Затруднява ли ви голям ресурс, който се опитва да ви забави?

Индексиране на състоянието по дълбочина. Това е мястото, където манипулирането на CMS настройката и уеб архитектурата наистина може да навреди, ако внезапно дублирате или индексирате голям процент страници, в ущърб на страниците, които искате да индексирате.

Пренасочвания. А именно, можете ли да отваряте пренасочвания, които се отклоняват от вашите налични ликвидни акции?

Картографиране на обхождането. Концептуално, това може да бъде много полезно, когато се опитвате да определите дали има активни страници, които наистина не искате, и как вътрешното разпределение на връзките може да ги повлияе. Има ли всички осиротелирани страници (т.е. те съществуват, но не са вътрешно свързани) или са вградени в навигацията на сайта?

Технически фактори на страницата. Това е най-важната част, тъй като тя се отнася до определянето дали ситуацията е отрицателна SEO атака или вътрешна грешка. Инструментите за обхождане могат да ви помогнат бързо да намерите кои страници са настроени на nofollow или noindex или са конфликтни поради проблеми с канонизация.

Инструмент за плагиатство

Колко уникално е съдържанието ви? Има и други плячки за плагиатство, но Copyscape е най-популярният и е задълбочен.

Проверете целия си сайт. Най-лесният начин да проверите е да имате плагиатска услуга да обхождате сайта си и след това да се опитате да намерите значителни низови съвпадения на други уеб страници, намиращи се в индекса на Google и Bing. Ако сте цел на фалшиви искания за Закона за авторските права в цифровото хилядолетие (DMCA) или паразитни скрепери, които се опитват да ви копират и да ви превъзмогнат в по-авторитетни домейни, това ще ви помогне да намерите такива проблеми.

Вътрешно дублиране. Докато повечето биха могли да предположат, че конкурент се опитва да ги изстърже и да ги замени, по-големият проблем е вътрешно дублираното съдържание в блог, в категориите и настройките на маркери и неправилното обработване на URL адресите.

Приключи

Използването на редица инструменти, за да определите дали сте били засегнати от отрицателни SEO, е добра идея. Те ще ви помогнат да намерите бързо и подробно проблемите. Знаейки дали сте били засегнати и как е от решаващо значение, за да ви помогнем да реагирате и да почистите бъркотията, за да можете да продължите напред.

В следващата част от нашата серия Negative SEO ще се заемем с това как да бъдем активни и да предотвратим отрицателна SEO кампания.

Translation by websitebuilderbg and informacionni-portali.com 

Коментари